Pan Petr získal po ukončení povinné školní docházky výuční list zedníka, avšak nikdy tuto profesi nevykonával. Již deset let totiž pracuje na plný úvazek jako kuchař v různých typech restaurací. Zapojení do pilotního projektu ověřování profesní kvalifikace mu pomohlo k získání osvědčení o profesní kvalifikaci a možnosti získat výuční list v oboru kuchař bez nutnosti doplnit si institucionální vzdělání.
Hlavní motivací pro něho bylo, aby své nově nabyté dovednosti mohl uplatnit ve svém podnikání, což se mu podařilo. Otevřel si společně se svými dvěma kamarády restauraci s názvem BRIO v Českých Budějovicích, kde mají neustále obsazeno. Dle svých slov návštěvníci restaurace vnímají pozitivní nadšení ze strany personálu pro tuto práci, a proto se také restauraci daří.
Více se dočtete na webu projektu Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení
„Zaměstnavatelům bych vzkázala: Dejte zdravotně znevýhodněným lidem šanci. Možná budete překvapeni, co všechno zvládnou. Mají dvojnásobně silnou vůli než „zdraví“ lidé, protože bojují na dvou frontách – v každodenním životě jako všichni ostatní a ještě se svou nemocí či handicapem. Když je zaměstnáte, uděláte dobrou věc a dáte smysl lidskému životu. A z pragmatického hlediska – vyplatí se vám to i finančně“- Michaela Hlaváčková, klientka pracovní poradny Asistence, o. s.
Příběh paní Michaely, která se přes svůj zdravotní handicap s pomocí kvalitní sociální služby a díky vstřícnému přístupu zaměstnavatele dokázala začlenit na pracovní trh, si přečtěte zde:
http://www.netzp.cz/priklady-dobre-praxe/Pribeh-Michaely-Hlavackove__s769x7528.html